Obłędne paszteciki z mięsem z rosołu. Zrób na andrzejki, a potem na Boże Narodzenie

Dodano:
Paszteciki z mięsem Źródło: Shutterstock / vivooo
Te paszteciki zawsze znikają ze stołu ekspresowo. Można dać do nich dowolny farsz, ale dziś proponujemy pyszną i oszczędną wersję z mięsem z rosołu.

Jeśli gotujesz mięsne wywary i zupy, doskonale wiesz, że pomysły na wykorzystanie mięsa z rosołu zawsze są na wagę złota. Pozwalają na oszczędne gotowanie i niemarnowanie żywności. Te paszteciki drożdżowe doskonale smakują z mięsnym farszem, a ten z mięsa z rosołu zrobisz szybko i łatwo. Gotowe paszteciki możesz zajadać z barszczykiem lub popijać gorącym rosołem. To doskonała przekąska na andrzejki, ale też przekąska bożonarodzeniowa.

Jak zrobić paszteciki z mięsem z rosołu?

Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Wymaga ono nieco uwagi (nie skracaj czasu wyrabiania, ale możesz sobie pomóc wykorzystując robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta) i musi wyrosnąć. Kiedy odstawisz ciasto do wyrastania, zajmij się farszem.

Nie ma znaczenia, jakie mięso wykorzystasz, czy to drobiowe, czy to wołowe. Może to być również miks różnych mięs z rosołu, bo często rosół gotuje się na wielu rodzajach. Mięso można drobniutko posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Wszystko zależy od tego, jaką konsystencję farszu chcesz uzyskać. Jeśli ma być bardziej kremowy, użyj maszynki.

Rada: jeśli gotowe paszteciki mają mieć błyszczącą skórkę, posmaruj je przed pieczeniem mlekiem, roztopionym masłem lub odrobiną oliwy.

Przepis: Paszteciki z mięsem z rosołu

Pomysł na pyszne paszteciki.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
313 w każdej porcji

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • ¾ kostki rozpuszczonego masła
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej

Nadzienie:

  • 500 g gotowanego mięsa z rosołu
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaZ drożdży, części mleka i cukru zrób zaczyn. Kiedy zacznie pracować, dodaj mąkę, jajka, resztę mleka i przyprawy. Wyrabiaj ciasto ok. 5-10. Stopniowo dodawaj masło i wyrabiaj jeszcze 5 minut. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Robienie farszuMięso i marchewkę drobniutko posiekaj lub przepuść przez maszynkę. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju. Wymieszaj mięso, marchewkę, cebulę, dodaj jajko, dopraw wszystko solą i pieprzem.
  3. Pieczenie pasztecikówCiasto rozwałkuj i krój na prostokąty. Na każdy kładź nadzienie i zawijaj. Odstaw paszteciki ułożone na blasze na kilkanaście minut, aby jeszcze trochę wyrosły. Piecz ok. 20-30 minut (na złoto).

Paszteciki najlepiej smakują gorące. Można je odgrzewać na patelni lub w mocno rozgrzanym piekarniku.

Inne pomysły na paszteciki drożdżowe

Do tych pasztecików pasuje każdy wytrawny farsz, dlatego warto zapisać podstawowy przepis na ciasto. Możesz je faszerować pieczarkami z cebulą, kapustą z grzybami leśnymi (wersja idealna na wigilię), szpinakiem i serem, nadzieniem z soczewicy i tofu albo farszem z fety i suszonych pomidorów. Kombinacji jest wiele i możesz tworzyć własne.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...